RO / EN

De 25 de ani, dăm valoare încrederii.

Obligațiuni (bonds)

Emisiunea de obligațiuni (bonds) este o formă de creditare: emitenții – companiile sau municipalitățile – atrag bani pentru diverse proiecte, iar investitorilor – cumpărătorilor obligațiunilor – li se returnează suma investită (principal) la maturitatea obligațiunilor (1÷3 ani), iar semestrial sau anual li se plătesc dobânzile (cupoanele). Obligațiunile corporative convertibile nu sunt rambursate; acestea se transformă în acțiuni la maturitate. Obligațiunile municipale au un plan de amortizare prin care principalul este rambursat și el treptat, în rate anuale sau bianuale.

Obligațiunile sunt denumite instrumente cu venit fix pentru că procentul dobânzilor (cupon rate) și scadențarul rambursărilor sunt stabilite (fixate) inițial prin prospect. Obligațiunile se tranzacționează însă la valori variabile, determinate atât de procentul cuponului (Bond Yield) cât și durata de viață rămasă (YTM = Yield to Maturity = randamentul la maturitate).

Deși propun dobânzi mai mari decât cele bancare pasive (la depozite), obligațiunile corporatiste sunt mai riscante, pentru că în general nu sunt garantate.

În teorie, obligațiunile variază în același sens cu acțiunile, pentru că ambele variază invers (în sens contrar) față de rata dobânzii (yield). Aceste teorii le găsiți în cărțile de referință privind analiza tehnică ale lui John J. Murphy.

Benjamin Graham, mentorul lui Warren Buffett (printre alții), recomanda în cartea lui de referință The Intelligent Investor, un portofoliu echilibrat de acțiuni și obligațiuni, adaptat permanent la realitățile pieței. Scrisă în 1949, cartea continuă să suscite interes în variantele revizuite – o găsiți free download pe Internet.

Titluri de stat

Titlurile de stat sunt obligațiuni emise de Ministerul de Finanțe și sunt garantate prin solvabilitatea statului român, indiferent de guvernele și regimurile politice care se succed. Statul român atrage bani de la populație și firme, sume (numite principal) pe care le returnează după 1÷3 ani, la maturitatea obligațiunilor. În schimbul acestor împrumuturi, statul plătește anual o dobândă (numită cupon).

Cuponul fiecărei emisiuni de titluri depinde de dobânzile bancare și de inflație, astfel încât, pe lângă siguranță, ele oferă uzual venituri superioare depozitelor bancare. Spre exemplu, în luna iunie 2022 randamentele titlurilor de stat (YTM = Yield to Maturity) erau de cca. 8%, comparativ cu dobânzile bancare la depozitele populației (pasive), care erau în medie de 2%/an.

Titlurile de stat sunt active investiționale nu speculative, durata lor de menținere recomandată fiind de cca. 1 an, dar maxim 3 ani. Valoarea de piață a titlurilor de stat se adaptează la realitățile macroeconomice; randamentul bursier al diverselor emisiuni tinde să se uniformizeze, prin modificarea prețului la care sunt tranzacționate. Selectarea emisiunii, a maturității și a duratei de deținere care să ofere profitul maxim se poate optimiza apelând la brokerii IFB Finwest SA.

graf_obligatiuni
 

Înscrie-te la Newsletter.

Adaugă adresa ta de e-mail

CONTACTEAZĂ UN BROKER

CONTACTEAZĂ O SUCURSALĂ IFB

PETIȚII


Descarcă aplicația IFB Finwest ® aici

App store App store

Social Media

youtube